De nieuwe definitie van succes; wanneer hard werken niet meer de norm is.
De nieuwe definitie van succes; wanneer hard werken niet meer de norm is.
14 augustus 2023 

De nieuwe definitie van succes; wanneer hard werken niet meer de norm is.

In de veeleisende en vaak onvergeeflijke wereld van vandaag kunnen vrouwelijke leiders en ondernemers zich gemakkelijk verliezen in een onophoudelijke cyclus van werk en prestaties. De druk om het glazen plafond te doorbreken en gelijke tred te houden met de concurrentie kan leiden tot een leven dat volledig in het teken staat van carrière en zakelijk succes.

Deze toewijding aan het werk heeft veel vrouwen geholpen indrukwekkende hoogtes te bereiken. Ze leiden bedrijven, sturen teams aan, en zetten zich onvermoeibaar in voor hun doelen. Maar er zijn ook kosten aan verbonden. Veel vrouwelijke professionals merken dat hun persoonlijke leven, familie en welzijn naar de achtergrond verschuiven. Er is een constante strijd om balans, en vaak lijkt er geen ruimte te zijn voor de leuke dingen in het leven.

Een theorie die dit fenomeen verder kan verklaren, is het concept van "role strain." Dit verwijst naar de stress en spanning die ontstaat wanneer een individu meerdere rollen probeert te vervullen die onderling in conflict zijn. Voor veel vrouwen betekent dit een constant evenwicht zoeken tussen hun rol als leider of ondernemer en hun rol als moeder, partner, vriendin en zichzelf.

Daarnaast kunnen de lange uren en de constante druk om te presteren leiden tot fysieke en mentale klachten. Het is geen zeldzaamheid dat vrouwen die zich toeleggen op hun carrière last krijgen van burn-out, stress-gerelateerde gezondheidsproblemen en een algeheel gevoel van ontevredenheid. Het gevoel altijd onderweg te zijn, altijd druk te zijn, en nooit tijd te hebben voor ontspanning en plezier, kan het welzijn ernstig ondermijnen.

En toch lijkt het maken van andere keuzes in het werk bijna onmogelijk. Het succes en de prestaties zijn tastbaar; ze worden erkend en gevierd. Het idee om een stap terug te doen, lijkt bijna absurd. Maar er is een andere manier.

In de jacht naar succes is het essentieel om te herkennen dat professioneel succes niet ten koste hoeft te gaan van persoonlijk welzijn. Vrouwen kunnen leiders en ondernemers zijn, zonder hun gezondheid, familie, of vreugde in het leven te verwaarlozen. Het is een reis die begint met zelfbewustzijn en moedige keuzes en kan leiden tot een leven dat zowel professioneel vervullend als persoonlijk verrijkend is.

Deze reis begin je door te starten met de onderstaande stappen.

Zelfbewustzijn als Kompas

De eerste stap naar een evenwichtiger leven begint met zelfbewustzijn. Wat betekent succes voor jou? Wat zijn jouw kernwaarden? Wat maakt je echt gelukkig? Dit zijn de vragen die je kunnen helpen je ware verlangens te ontdekken, verder dan wat de maatschappij of je innerlijke criticus van je verwacht.

De Kracht van Keuzes

Het maken van keuzes die leiden tot een meer gebalanceerd leven kan moeilijk zijn, vooral als je al een succesvol pad bewandelt. Maar deze keuzes zijn krachtig. Ze vereisen moed, vastberadenheid en soms zelfs het trotseren van de verwachtingen van anderen. Het resultaat? Een leven dat rijker en meer in lijn is met je ware zelf.

Het Belang van Steun

Je staat er niet alleen voor. Of je nu een klankbord, een uitdager of een aanmoediging nodig hebt, zoek de mensen die je zullen helpen je doelen te bereiken zonder jezelf te verliezen. Dit pad hoef je niet alleen te bewandelen.

Werk en Leven in Harmonie

Wie zei dat werk en leven in conflict moeten zijn? Ze kunnen in harmonie bestaan, mits ze bewust worden beheerd en zorgvuldig worden gevoed. Je professionele succes en persoonlijk welzijn hoeven elkaar niet uit te sluiten.

De Nieuwe Definitie van Succes

Misschien is het tijd om succes opnieuw te definiëren. Niet alleen in termen van carrière en financiën, maar ook in termen van welzijn, relaties en persoonlijke groei. Want een leven dat rijk is aan betekenis, voldoening en liefde, is een leven dat werkelijk succesvol is.

Conclusie: Jouw Reis Begint Hier

Het vinden van een evenwicht tussen succes in het werk en persoonlijk welzijn is een reis die tijd, inzicht, en moed vereist. Voor de vrouwelijke leiders en ondernemers die streven naar authentiek succes, is dit niet slechts een ideaal; het is een haalbare realiteit.

Als dit resoneert met jou, nodig ik je uit om te luisteren naar mijn podcast "Life Design & Leiderschap”, waar ik dieper inga op deze onderwerpen. In gesprekken met vrouwen die life design trajecten hebben doorlopen en door te praten over alle aspecten van life design en leiderschap, zullen we samen verkennen hoe je het leven en de carrière kunt creëren die je echt wilt. Ik bied ook verschillende trajecten aan om vrouwen te ondersteunen bij life design en leiderschap, zowel in het leven als in de zakenwereld.

Je hoeft niet te kiezen tussen succes en geluk. Je kunt beide hebben. De sleutel ligt in het begrijpen van je eigen definities, het maken van bewuste keuzes, en het durven leven volgens je eigen waarden. Jouw reis begint hier, en ik kijk ernaar uit om je te begeleiden op dit pad van ontdekking en vervulling. Luister vandaag nog naar de podcast “Life design & Leiderschap" en begin aan je eigen reis naar een leven vol betekenis en succes.

Over de schrijver
Reactie plaatsen