Monique in ProudWoman
Monique in ProudWoman

Monique Bastinck (53) is getrouwd en moeder van twee kinderen (24 en 28). Ze is oprichter en eigenaar van eXellenze.

“Word ik nou echt blij van het werk dat ik uitoefen?” Deze vraag stelde Monique Bastinck zichzelf 2,5 jaar geleden. Confronterend, vond ze. “Ik had een functie als bestuurder en ik vroeg me af of ik wel op die plek wilde blijven.

Monique besloot om voor zichzelf te beginnen. Ze richtte eXellenze op, een veelzijdig adviesbureau waarmee ze zich richt op interim-management, coaching aan leidinggevenden en trainingen. “Ik vind het een cadeautje dat ik dit werk mag doen. Hiermee doe ik alles wat ik leuk vind. Voor mij staat werken gelijk aan tijd voor mezelf. Op dit moment is het vrij druk, maar het feit dat ik doe wat ik wil geeft me rust. Ik kan in principe kiezen of ik een bepaalde opdracht wil aannemen of niet.” Na een drukke werkweek plant Monique een rustig weekend in. “Ik ben natuurlijk geen 25 meer. Ik ben ook veel aan het netwerken. Maar als ik merk dat ik te moe word of als het thuis ongezellig wordt, dan verschuif ik gerust een afspraak.”

“Ik vind het belangrijk dat ik mijzelf kan blijven ontwikkelen”

Ontwikkeling

Deze energieke vrouw vindt niet zozeer balans in een stabiel leven, integendeel. Ze wordt juist onrustig als ze te lang op een bepaalde positie blijft zitten. “Na een paar jaar ben ik vaak toe aan een nieuwe uitdaging. Ik vind het belangrijk dat ik mijzelf kan blijven ontwikkelen.” Monique’s leergierigheid is ook zichtbaar in haar vrije tijd. “Ik volg Spaanse lessen. Dit voorjaar ga ik een week naar taalles in Spanje. Verder bezoek ik de sportschool, doe ik aan yoga, ga ik graag uit eten en ben ik lid van een leesclub. Zo ontmoet ik mensen op een heel andere manier.”

“Onze kinderen wonen allebei op zichzelf. Ze gingen allebei studeren, wel redelijk dichtbij. Tuurlijk is het wel even kaal als je opeens met z’n tweeën zit. Maar het is ook een andere fase in je leven. We zijn bijna dertig jaar getrouwd. Het is dan wel bijzonder om zo met z’n tweeën weer verder te gaan.”

“Ik hoop voor 2016 dat we allemaal gezond blijven, dat we krijgen wat we willen en gelukkig zijn met wat we hebben”

Geven

“Het leven loopt door. In mijn carrière heb ik veel verschillende banen gehad, steeds een stapje verder op de carrièreladder. Deze stap om voor mezelf te gaan beginnen heb ik heel bewust gemaakt. Ik was directeur-bestuurder en heb die functie zelf opgezegd. Ik heb het gevoel dat ik mensen nu mag en kan geven wat ik de afgelopen dertig jaar geleerd heb. Ik coach mensen en wil ze helpen ontdekken wat zij belangrijk vinden en wat hun waarden betekenen voor anderen. Wat betekent de drive van een bestuurder voor de medewerkers? Ik wil mensen ook de andere kant van een verhaal laten zien.”
Het komt altijd goed

“Ik heb veel ervaring opgedaan in werksituaties en heb gezien dat het altijd wel goed komt. In een organisatie zijn er altijd dingen die niet goed lopen, maar je moet vertrouwen hebben in mensen en hun goede intenties. Dat is mijn levenshouding: het komt altijd goed. En als alles in de soep loopt? Verzin dan een list, dan komt er altijd een oplossing. Er is altijd hoop.”

“Ik hoop voor 2016 dat we allemaal gezond blijven, dat we krijgen wat we willen en gelukkig zijn met wat we hebben.”

Zie artikel: proudwoman.nl/proudwoman-monday-monique-2/

Tekst: José Verwaal

Over de schrijver
Reactie plaatsen